❤ ❤ Pengikat Kasih Sayang KAMI ❤ ❤


Thursday, January 13, 2011

Ujian Pap Smear

Cuba teka saya dimana & apa saya buat disini??
Adakah nk cek kesuburan..Oh! silap..
Hihhihi...
Tujuan nye nk wat pap smear..Las wek g buat..
Oh sungguh malu ok..
Kalo nk besalin dulu x pk malu dah cz dah sakitkan..
ni sihat walafiat..Aduhaiiii...
Skejap je buatnye pon..
Smbil 2 membeli stok perancang keluarga i skali la..:D

Ni la biliknyer...Sape yg belum buat 2 g la buat pemeriksaan ek..
Tok kite jugak...Mencegah lebih baik dr mengubati...Toi ke tah..:)

Pap Smear :
Pap Test (Pap Smear) adalah pemeriksaan sitologik epitel porsio dan endoservik uteri untuk penentuan adanya perubahan praganas maupun ganas di porsio atau servik uteri (Tim PKTP,RSUD Dr. Soetomo/ FK UNAIR, 2000).
Sedangkan menurut Hariyono Winarto dalam seminarnya pada tanggal 05-10-2008 tentang Pap Smear Sebagai Upaya Menghindari Kanker Leher Rahim Bagi Wanita Usia Reproduksi, pengertian Pap Test (Pap Smear) adalah suatu pemeriksaan dengan cara mengusap leher rahim ( scrapping ) untuk mendapatkan sel-sel leher rahim kemudian diperiksa sel-selnya, agar dapat ditahui terjadinya perubahan atau tidak.
Dari pengertian di atas, dapat disimpulkan bahwa Pap Smear adalah pemeriksaan usapan pada leher rahim untuk mengetahui adanya perubahan sel-sel yang abnormal yang diperiksa dibawah mikroskop.
(Credit to Yahoo)

7 comments:

Deqna said...

kita pun dah buat hari tuh.. sekali tu jelah lepas habis pantang hari tuh.. tapi lebih bagus kalau kita cek at least setahun sekali...

tapi memang malu lah kan.. tak pasal2 kena kangkang kat situ jgk... aiyooo.. dahlah doktor lelaki... *shy*

~dARlee zURiS~ said...

belum wat g.haritu nak wat tp doktor tu tak free lak.nak g tmpt lain cam segan ngn doc baru kenal.heheee..
brp eyh kena?

OnN!Ey said...

2 la mmg malu wlaupon doc pompuan..:P
aah tnye ri2 if kite xde prob 2thn skali pon bole tp seeloknye sthun skali..:)

OnN!Ey said...

ony buat kat lppkn..
cz amik pil kat sini..
mase reg rm25 all include trmsok pap smear ni la..
murah jek..pil kat sini pon mrah brbnding kt luo..:)

~dARlee zURiS~ said...

ehh..murah lah
haritu tnya kat doc tu dlm 90 rasanya.
tp...segan lak nak g kat doc lain yg tak biasa.huhuu

OnN!Ey said...

zuris~aah murah jekk..memule dulu nk wat kat panel..$90 gak..tp memikirkan akn jumpe die lik jd malu plak..
so buat ngn org xkenai r..cz pas2 xjumpe dah..:P

armouris said...

lagi info tentang ujian pap smear di SIHAT SELALU - Ujian Pap Smear Elak Kanser Serviks