❤ ❤ Pengikat Kasih Sayang KAMI ❤ ❤


Thursday, November 18, 2010

Susu Badan

Seriously isu susu badan mmg sensitif bg ony..
Terus terang ony ckp si kecik hanya dapat merasa sikit je susu badan..
Dlm pantang gak susu badan udah kering..
Org lain bengkak susu sgale tp ony xde sakit pon..
Mase pregy berniat..dlm pntang sbln nk fully bf lagi sbln ajar siang susu botol n malam bf.
Smuenye x kesampaian..
Si kecik hanya merasa sikit..Nak2 si kecik mmg kuat menyusu..
Teramatla kesian menangis meronta xckop susu..
Slepas pekena 2-3 oz susu botol senyap kekenyangan..
Si kecik badan mmg bersemangat..
Bile org berkata semngat nye badan bertubuh...susu badan ke??
Bila ony menjawabkan susu btol mcm2 suara la ony dengar..
Rugi x nyusu badan nih..antibodi anak xde la..,xcpat kurus la..xsakit ati ke dengar..
Bile dengar suara2 sumbang 2 ati sape x sebak..mmg menitik air matela..
Pe ingat ony x usehe ke??Jenuh berurut...tuam..disumbatkan jugak breast kat si kecik kasi isap...tp dah mmg jenis xde susu..
Dipam teramatla sakit rase nk tercabut puting..
Org lain keluar memancut2 pabila dipam tp ony setitik setitik..
bayang bape lame nk mendapatkan 1oz..
Yg berkata2 boleh mengata pd org lain cz die mmg byk susu badan spatutnye bersyukur...
Cube yg berkata2 tu dok kat tmpat ony baru tau apa rasenye..
Yg paling sedih:
Nurse kg dtg melawat sikecik..time 2 umur si kecik baru 5 ari xclap..
Nurse 2 suruh bawak g klinik ksihatan amik darah nk tgk sama ada ada kuning @ x..
Cz nm4 cam nk jadi kuning..
Ya Allah time 2 dah bergenang air mata..
Walaupon belum disahkan ada kuning ke x.
Maunye x risau hanya bf boleh mengurangkan kuning,..
Dlm hati hanya berdoa spaye sikecik xde kuning..
Alhamdullilah si kecik mmg xde kuning..
Tp nurse kate dlm mase 2 mgg kena berjaga2..
Alhamdulilllah si kecik hampir 3bln ni xde pape lagi..
demam pon xpernah..Bdan pon smakin bersemangt..
Moga anak mama sihat2 jer walaupon hanya meyusu botol..


Ni la die budah yg hanya meminom susu botol..
Pic mase 1st raya haji...
:D

9 comments:

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

oniey... nieza pon alami jgk skang ni.. susu badan mcm tak cukup... awal2 je rase bengkak, sengal2.. skang mcm dh kurang... sedey tau bl tak dpt fully bf rania... kalau kasi pon, rania mcm tak kenyang.. jenuh jgk pam tp tak penah sampai 1oz pon.. :(

Mrs Nageb said...

Biarkan..biarkan orang nakkate ape,yang penting niat kita....syukur sebab anak oniy,takder pape pun even kuning pu takde kan walau tak susu badan,sume tu atas Tuhan kan.Macam I,alhamdulillah setakat ni fully breastfeed lagi,tapi still kena kuning,so bagi I,walau apapun org ckp,kita teruskan je niat murni kita untuk bagi sebaiknya untuk our baby.

OnN!Ey said...

Nieyzha~2 la..nk wat camne kan..

mrs.nageb~2 la smuenye kuasa Allah..Kita buat je yg terbaik..:D

Qaseh tia said...

huhh samala..tp ati bagi gak smpi umo qaseh 1 bulan lbh xsilap..pastu xbagi dh bukan xde susu tapi sakit..hehee alhamdulillah la qaseh xde plak sakit2 mcm org sllu ckp..demamla apela..badan pon ok semangat..bijak pon ye gak..

chik star said...

mulut org mne bole tutop.
sape tak nk bg yg terbaik untuk anak kan? xperla jnji ank sihat alhamdulillah sudah.

adif pon takat 4buln je.
lgpon 1st experience kn.
mne la thu sgt.
lepas ni, hope dpt nyusukan anklebih lame.
insyaallah.

OnN!Ey said...

ati~2 la pasal..pe nga susu botol xleh debab..hihihi...

lela~de gak 4bln..jadikla..bkn xusehe tp sakit tinge dengo mulut org nih...

Anonymous said...

onie, makan sayur ...

Murni said...

sabar ja la onniey org skrg mmang mcm tuh klu blh bckp mcm dia pling pndai..muni pn myusu sbelah ja sbelah lg x de susu. nenen pn dh besar sbelah huhuu..

Deqna said...

sabar lah oniey.. yg penting baby sihat kan... lagipun oniey memang pun dah berniat nak bf baby.. bukan sajer2 tak nak bf baby... biarlah org nak kata apa.. rezeki kita ni kan lain2.. sumer org tak sama...