❤ ❤ Pengikat Kasih Sayang KAMI ❤ ❤


Thursday, March 26, 2009

Ukiran InaiUkiran inai tangan mmg cantik...Dlm pekel sayep der ukiran tangan tu..Tp mak x bg boh..X elok katenye..Selepas serbey tenet mcm2 pendapat sayep jumpe..So mane 1 betol nih???Pe pendapat korg ek??

INAI BERUKIR DI TANGAN DILAKNAT ALLAH

Sekarang ini ramai orang perempuan (pengantin) memakai inai dengan mengukir ala tatu di tangan.

Mari kita sama-sama merenung hadis Nabi ini:

1. Dari Ibnu Umar ra katanya: " Bahawasanya Rasulullah s.a.w mengutuk orang yang menyambung rambut dan meminta rambutnya disambungkan.Dan (Rasulullah s.a.w) mengutuk pembuat tatu dan yang meminta ditatu"..(Hadis bil. 2003 : Sahih Muslim).

2. Dari Abu Hurairah r.a Nabi s.a.w bersabda : "Allah mengutuk wanita yang mempergunakan (memberikan) rambutnya untuk (menyambung) rambut wanita lain, wanita yang menyambung rambutnya dengan wanita lain,wanita yang membuat gambar di kulitnya (tubuh) dengan tusukan dan wanita yang meminta kulitnya dibuat gambar dengan tusukan (alat pengukir)"..(Hadis bil. 1685 : Sahih Bukhari)
Jelas Dato' Abu Hasan Din Al-Hafiz :" inai berukir ala tatu tak boleh! Ia dilaknat Allah. Inai berukir bentuk awan larat atau bentuk gambar itu dalam kategori tatu, kalau nak pakai inai, pakailah betul-betul hujung jari".

Marilah kita membuat pengislahan dalam diri kita agar kita tidak tergolong dalam hamba-hamba Allah yang melanggar syariatNya..

wallahu'alam...

* Dato' Abu Hasan Din Al-Hafiz bekas Pega wai Agama Islam di Istana Negara,KL

3 comments:

S!eZaN said...

Setahu aku.inai ukir2 kat tgan hukumnye haram.

nanonano said...

yup..pakai inai yg biase kat jari tu suda
:)

chik star said...

aku rase aku nk ukir smapi lengan.
$10 ajo.

mmg haram ,..
xbaik.